ommålning av inredning

Hus o lada kan på beställning ta målningsuppdrag, så som penselmålning med linoljefärger alternativt sprutmålning med vattenburna industrifärger. Främst målar jag inredning, men kan även slamfärgsmåla fasader och linoljefärgsmåla fönstersnickerier och foder.
Här nedan redovisas färdigställda och pågående målningsuppdrag.

svenska kyrkan - Johannesgården

Uppdraget var att måla om ett befintligt allmogeskåp och ett litet altare i furu.
Skåpet och altaret penselmålades, efter små lagningar och rengöring och en lätt slipning, med linoljefärg i en lingrå kulör för att anpassas till den föreskrivna mattans lingrå kantning/avslut. 

Altarmattan kommer från Kasthall och mönstret heter "Esther".
Kulör: 401-8006 (inslag i ull- och lintråd), 8006-8006 (avslutning med lintråd).
Design: Gunilla Lagerhem Ullberg.

Linoljefärgen kommer från Ottossons färgmakeri AB och är specialbruten för uppdraget.
Här använde jag ingen grundfärg utan målade första strykningen med en aning  förtunnad färg och därefter en oförtunnad mellanstrykning och till sist färdig- strykningen med ca 7% linoljelack tillsatt i färgen. Ytan blev efter några veckor vad som kan betecknas som "sidenmatt", glanstal ca 30.

100 st befintliga stolar och karmstolar sprutmålas i samma kulör, då de ska samsas med skåpet och altaret i församlingshemmets stora sal.
Klädseln på sits och rygg är hel och ren så den behålles. Det vävda tyget kommer lite mer till sin rätt med den neutrala, lingrå tonen. 

Färgen till stolarna kommer från ProChroma i Falun, som saluför ett stort antal olika industrifärger. Färgen är vattenburen och lämplig för sprutmålning. 

nytäppan - trädgårdsgunga/pihakeinu

Sommaren 2021 påbörjades bygget av "Nytäppan" vid porten in till kornladan på vår ladugård. En ny plats för upphöjda odlingslådor.
En gåva av mina föräldrar fick sitt hem där; den fina trädgårdsgungan och jag målade den med linoljefärg, med en lite laserande effekt. Lasyr rekommenderas inte till utomhusmåleri då den inte täcker träet helt, vilket då blir mer utsatt för solens nedbrytning, men jag valde ändå att måla gungan lite tunnare än brukligt utomhus. 

Linoljelasyr: 
1/3 färdigblandad linoljefärg
1/3 balsamterpentin
1/3 rå linolja